Home » Blog » Vermoeidheid » Welke invloed heeft een verstoorde spijsvertering op onze hormonen?

Bij hormonale klachten denk je vaak aan PMS of opvliegers, maar het gaat veel verder. Denk maar eens aan stress,  slecht slapen, migraine, niet kunnen afvallen, depressieve gevoelens of jouw after-dinner dip. Deze processen worden allemaal door hormonen geregeld. Wat heeft dit nu weer te maken met de spijsvertering? Alles, kan ik je vertellen! 

Vrijwel iedere vrouw die ik behandel heeft naast hormonale klachten ook darm-/ spijsverteringsklachten. Deze spijsverteringsklachten zijn het gevolg van een verstoorde hormoonbalans en niet zo zeer de oorzaak van verstoorde hormonen. Het houdt elkaar echter wel uitstekend in balans, want die verstoorde spijsvertering ontregelt namelijk ook weer de hormoonbalans. Als je hormonaal weer in balans wilt komen is het dus van belang om deze cirkel te doorbreken en te beginnen bij het herstellen van je spijsvertering. 

Hoe ontstaat een verstoorde spijsvertering?

Een van de grootste boosdoeners van een verstoorde spijsvertering is naast verkeerde voeding,  ”chronische’ stress. Ook andere invloeden van buitenaf zoals: roken, medicijnen, alcohol, pesticiden, suiker enz. kunnen je spijsvertering flink ontregelen. Dit kan zich uiten in een opgeblazen gevoel, brandend maagzuur, obstipatie, diarree, geen vet of alcohol meer kunnen verdragen, een gevoel van totale malaise en zelfs slapeloosheid.

Naast de lichamelijke klachten van een verstoorde spijsvertering kunnen ook depressieve gevoelens ontstaan in de darmen. Geloof het of niet, je darmen zijn namelijk je 2e brein, wanneer deze verstoord zijn, ontstaat er al snel een te kort aan allerlei belangrijke stofjes zoals neurotransmitters. Hierdoor kun je je mentaal dan ook behoorlijk slecht voelen en jezelf totaal niet meer herkennen van de persoon die je eerder was. 

Wil jij je weer meer in balans en energiek voelen? Start dan met deze 5 tips om je spijsvertering meer aandacht te geven.

Tip 1 Begin met goede voeding

Gooi alle overbodige etenswaren, zoals kant-en-klaar maaltijden, pakjes, zakjes, koek, snoep, snacks, frisdrank en alle overige suikerrijke producten, uit je keuken/ koelkast. Kies voor een puur eetpatroon met veel groenten, vette vis, “biologisch’ vlees en kip, ongezouten noten, zaden en fruit. 

Tip 2 Stop met de hele dag door eten.

Een koe graast de hele dag door, zij kan dat omdat zij 7 magen heeft waarmee zij al dat gras kan verteren. Nu ben jij geen koe, misschien voel je je af en toe wel een koe, maar dat is wat anders 😉 Wij zijn standaard uitgerust met 1 maag en die wordt er niet blij van als jij de hele dag door gaat eten. Je spijsvertering heeft ongeveer 3 uur nodig om een volwaardige en vetrijke maaltijd te kunnen verteren. Iedere keer als je binnen die 3 uur wat eet verstoor je dat proces en precies dat zorgt voor problemen in je maag, darmen enz. Kies voor 3 maaltijden per dag die zijn samengesteld uit veel groenten, eiwitten, gezonde vetten en wat ‘complexe’ koolhydraten.

Tip 3 Beperk het gebruik van gluten en koemelk!

Ook als je niet allergisch bent, maar wel allerlei vervelende hormonale- en spijsverteringsklachten hebt, is het toch verstandig om het gebruik van gluten en koemelk te verminderen. Kies voor ‘Yam’ desembrood, bruine rijst pasta, plantaardige yoghurt (liever geen soja), geiten-/ schapenkaas enz.

Tip 4 Neem je ‘zelf’ medicatiegebruik eens onder de loep.

Gelukkig leven wij in een tijd waarin we met medicatie beter kunnen worden. Het is echter wel zo dat sommige medicatie echt niet nodig is en het juist een aanslag is voor de spijsvertering. Overleg eens met je arts of een orthomoleculair therapeut welke medicatie er nu werkelijk nodig is. Onderschat daarnaast ook niet de negatieve invloed van een paracetamol, naproxen, diclofenac of ibuprofen op je spijsvertering. Zijn het voor jou net snoepjes en kun je niet meer zonder? Dan adviseer ik je om het onderliggend eens goed te laten onderzoeken, want dit soort middelen zorgen op de lange termijn alleen maar voor meer klachten.

Tip 5 Kom in beweging.

Bewegen helpt de peristaltiek (samentrekkende beweging van de darmen) en hiermee kunnen een hoop problemen verminderen. Je hoeft natuurlijk niet meteen een marathon te gaan lopen, maar kom wel in beweging. Wandelen, hardlopen, fietsen, fitnessen, zwemmen, tennissen, power yoga, voetballen enz. Alles is goed en zorgt ook nog eens voor rust in je hoofd.   

Als de balans van je spijsvertering is hersteld voel je je energieker, relaxter in je hoofd, heb je minder vage klachten en ben je in alle opzichten meer in balans! Ik wens je veel succes met het toepassen van deze tips, lukt het je niet zelf? Dan help ik ook jou graag op weg, klik hier voor meer info over mijn werkwijze.

Liefs, Niki

 

Over mij

Vragen die ik krijg en situaties die ik meemaak in mijn praktijk zijn mijn grootste inspiratiebron om blogs te schrijven. Met deze blogs help ik je graag op weg om zelf je klachten te kunnen verminderen.

Voor meer inspiratie, tips, weetjes en lekkere recepten kun je mij ook volgen op:

Facebook Instagram Pinterest

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin