Home » Blog » Overgangsklachten » LAAT ME SLAPEN!!
laat me slapen

LAAT ME SLAPEN!!

door | 4 okt, 2021 | Overgangsklachten, Vermoeidheid, Zwanger & Bevallen

Weet jij niet meer wanneer de laatste nacht was dat je volledig kon doorslapen? Ken je het plafond van je slaapkamer inmiddels van haver tot gort? Zou je niets liever willen dan weer eens een nacht heerlijk kunnen dromen? Lees dan vooral verder………..

 

De basis van een verstoorde slaap

Dat je uit je slaap gehouden wordt kan aan meerdere factoren liggen. Misschien maak je een zware periode door in je leven, door ziekte, stress, financiële zorgen e.d. Dit soort kopzorgen kunnen je dag- en nachtritme goed verstoren. Niet alleen zorgt het piekeren daarvoor, maar ook hormonaal gebeurt er een hoop.

Wat hebben hormonen nu weer met mijn nachtrust te maken?

Misschien heb je wel eens gehoord van het slaaphormoon melatonine. Nog belangrijker is serotonine, dat is de voorloper van melatonine. Samen met cortisol, wat het stresshormoon is, zorgen deze hormonen voor je dag- en nachtritme. Een verstoring in deze balans is maar zo aan de orde.

Hoe ontstaat zo’n verstoring van de hormoonbalans?

Stress is met name een groot probleem tegenwoordig. Ook medicatie, zelfmedicatie (zoals paracetamol en ibuprofen), te inactieve, of juist overactieve leefstijl, ongezonde voeding met te veel suiker, alcohol en slechte slaaphygiëne zijn de hoofdredenen dat de slaap verstoord wordt. Wanneer je je herkent in voorgaande punten zou je met een gezondere leefstijl beter kunnen gaan slapen.

Darmen spelen een belangrijke rol in je nachtrust

Nu hoor ik je bijna denken: “Wat hebben mijn darmen nu weer te maken met mijn slaap?” Dat zit zo….in je darmen worden belangrijke stofjes aangemaakt die essentieel zijn voor een goede nachtrust. Natuurlijke rustgevers als serotonine, maar ook GABA worden hier aangemaakt en de slaaphormonen worden ook omgezet in de darmen, van serotonine naar melatonine. Door ongezonde verstorende factoren zoals hierboven benoemd krijgen je darmen het zwaar en wordt dit proces verstoord.

Allemaal leuk, maar hoe kan ik nu zorgen dat ik beter slaap?

Begin bij de basis

  • Skip zoveel mogelijk het gebruik van suiker! Geraffineerde suikers uit koek, snoep, frisdrank en alcohol, maar ook suikers uit bijvoorbeeld pasta en witte rijst.
  • Kies voor gezonde voeding minimaal 400 gram groenten en 2/3 stuks fruit per dag.
  • Eet meer eiwitten.
  • Zorg dat je je slaapkamer goed ventileert.
  • Probeer voor het slapen niet te actief in de weer te zijn en dus ook niet uitgebreid op je telefoon of tablet.

Sporten / bewegen

  • Kom in beweging en dan bij voorkeur in de buitenlucht. Hoe slecht en vermoeid je je ook kunt voelen, een wandeling in de natuur, of een klein blokje om doet wonderen.
  • 6 dagen in de week fanatiek sporten is echt niet nodig, dit levert je lichaam te veel stress op en kan verstorend werken voor je nachtrust. Tenzij je goed slaapt natuurlijk, maar dan ben je dit blog vast niet aan het lezen. 2 of 3 keer per week een pittige training en de andere dagen wat milde beweging is ook goed.
  • Sporten in de avond is niet heel verstandig wanneer je last hebt van slapeloosheid. Het gooit je energielevel omhoog, hormonen zoals adrenaline en cortisol kunnen hierdoor weer actief worden en dan zal de nacht erg lang duren. In de avond meteen na het eten, of ervoor is een beter moment voor het geval je overdag niet kunt gaan trainen.
  • Ben je onder behandeling voor bijvoorbeeld kanker en word je erg moe van de behandelingen, probeer dan toch te bewegen. Hoe moeilijk het soms ook kan zijn, door te weinig te doen overdag zul je in de nacht extra wakker liggen.

Ontspan overdag

  • Heb je overdag tijd om ongeveer 10 tot 20 minuten te relaxen dan kun je een yoga nidra sessie beluisteren. Dit zorgt voor rust in je hoofd en je lichaam kan zich volledig ontspannen. Je hoeft jezelf niet in rare bochten te wringen, maar rustig liggen met oortjes in en alleen maar luisteren. Online zijn er veel sessies te vinden, persoonlijk geef ik de voorkeur aan de app van House of Deeprelax.

Adem in, adem uit

  • We weten allemaal dat ademen van levensbelang is, het gaat er vooral om hoe je ademt. Ga eens op je rug liggen en adem zoals je dat altijd doet, voel nu met je handen waar de adem heengaat. Wat gebeurt er met je lijf wanneer je inademt? Zit je ademhaling hoog? Daarmee bedoel ik dat je borstkas omhoog komt wanneer je inademt. Of zit je ademhaling in je buik? Dus dat je buik omhoog komt tijdens het inademen. Wanneer je buik beweegt dan heb je al een voorsprong. Gaat jouw ademhaling via je borstkas, dan is er werk aan de winkel.
  • Met de juiste ademhaling ontspan je niet alleen, maar je helpt je longen ook om afvalstoffen af te voeren en het geeft je energie.

Ontspannende ademhalingsoefening

Stap 1.   ga rustig liggen op je rug.

Stap 2.   adem 4 seconden in door je neus en terwijl je dit doet zet je buik uit.

Stap 3.   Houd je adem 2 seconden vast

Stap 4.  blaas de lucht nu uit via je mond met een krachtige en lange zucht in ca. 8 seconden. Voel goed of je helemaal uitademt. Je kunt je handen op je buik leggen en een beetje druk uitoefenen om te zorgen dat je volledig uitblaast.

Stap 5.   herhaal stap 1 t/m 4 nu ca. 4 keer, of net zo lang totdat je voelt dat je ontspant.

Stap 6.   ga nu weer gewoon ademen en probeer erop te letten dat je ademhaling via je buik gaat.

Supplementen & kruiden

  • Door veel stress, maar ook bij een actieve leefstijl, wordt flink wat magnesium verbruikt. Magnesium Bisglycinaat*bevorderd de slaap en zorgt voor rust in je hoofd. Neem bij het avondeten deze magnesium voor een optimale werking.
  • Saffraan is een rustgevend kruid, je kunt dit in de vorm van een supplement nemen, of thee maken van verse saffraan.
  • Een beker nachtrust thee waar valeriaan aan is toegevoegd kan ook al heel ontspannend werken.

* Gebruik je medicatie? Zorg er dan voor dat je het gebruik van supplementen overlegd met je arts en dat je je supplementen met 2 uur verschil inneemt van je medicatie.

Ik wens je fijne dromen!

Liefs, Niki

PS. Mocht het je toch niet lukken om beter te slapen na het toepassen van deze tips, plan dan een afspraak voor een gratis telefonische kennismaking en ik vertel je graag hoe ik jou aan een betere nachtrust kan helpen.

 

Over mij

Vragen die ik krijg en situaties die ik meemaak in mijn praktijk zijn mijn grootste inspiratiebron om blogs te schrijven. Met deze blogs help ik je graag op weg om zelf je klachten te kunnen verminderen.

Voor meer inspiratie, tips, weetjes en lekkere recepten kun je mij ook volgen op:

Facebook Instagram Pinterest

Gerelateerde artikelen

Suiker, van zoete verleiding tot grote dikmaker

Suiker, van zoete verleiding tot grote dikmaker

Heb jij ook een liefdesrelatie met suiker? Ben je er zo dol op dat je eigenlijk niet meer zonder kunt? Mis je het al terwijl je net gegeten hebt? Of raak je al in paniek bij de gedachte dat je je liefste suiker nooit meer zou kunnen proeven? Dan is het tijd om deze verslavende relatie met suiker te gaan verbreken, weten hoe? Dat leg ik je uit in dit blog.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin