Home » Blog » zwangerschap & vruchtbaarheid » Hoe een koude baarmoeder de kans op een zwangerschap verkleint

Hoe een koude baarmoeder de kans op een zwangerschap verkleint

door | 30 okt, 2023 | zwangerschap & vruchtbaarheid

Lukt het maar niet om zwanger te worden? Lees dan verder en ontdek of jij mogelijk last hebt van een koude baarmoeder.

In mijn praktijk behandel ik stellen met een kinderwens. Veel van hen zijn al medisch onderzocht. Soms is er sprake van PCOS, dan kan er gericht worden behandeld. Helaas wordt er bij een veel grotere groep medisch eigenlijk geen reden gevonden voor hun onvruchtbaarheid. Vaak is er dan bij de vrouw sprake van een koude baarmoeder. 

Wat is een koude baarmoeder?
Het principe van een koude baarmoeder komt uit de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) en zoals de term al doet vermoeden kan er bij vrouwen letterlijk sprake zijn van een te koude baarmoeder. De temperatuur van de baarmoeder is dan te laag in de belangrijke periodes van de cyclus en dat kan ervoor zorgen dat zwanger worden niet lukt of dat een heel prille zwangerschap eindigt in een miskraam.

In de winter groeien planten over het algemeen niet, zo werkt het ook in je baarmoeder. Wanneer deze een te lage temperatuur heeft is het nog niet dat warme nestje wat nodig is om een kindje in te laten groeien. 

Hoe herken je een koude baarmoeder?

  • Je hebt vaak last van koude handen en voeten.
  • Tijdens je menstruatie heb je het nog kouder.
  • Je bent bleek in je gezicht.
  • Je hebt veel krampen en pijn tijdens je menstruatie.
  • Je verliest veel stolsels tijdens je menstruatie.
  • Je raakt zwanger, maar het eindigt vaak in een miskraam.
  • IVF of ICSI pogingen zijn herhaaldelijk mislukt.

Hoe kun je de warmte terugbrengen in je baarmoeder?
Belangrijk is dat je de tijd neemt om jouw warme nestje te gaan voeden, houd er rekening mee dat het minimaal 3 maanden kan duren. Geduld is lastig in deze fase, zeker als je al lang bezig bent om zwanger te worden, maar het is echt de moeite waard om je hiervoor in te zetten. Als je een zaadje plant in uitgeputte aarde, kun je het wel water geven, maar het zal nooit uitgroeien tot een grote sterke plant. Vandaar dus eerst zorgen voor een goed fundament. 

Vermijd alle koude dranken, zelfs in de zomer!
Kies voor het drinken van gekookt water wat je een beetje af laat afkoelen. Je kunt uiteraard ook thee drinken, maar beperk dit tot ca. 4-5 koppen per dag en liefst niet te veel groene- en zwarte thee. Venkelthee en 1x per dag gemberthee zijn goede alternatieven, 2 kopjes koffie per dag is ook prima. 

Stop met het eten en drinken van ‘koude’ zuivel!
Naast dat zuivel slijmvormend is, is het ook ijskoud. 2 belangrijke redenen om het te laten staan als je graag zwanger wilt worden. Stop echt met die koude yoghurt en kwark als ontbijt, kies in plaats daarvan voor een warm ontbijt! Neem bijvoorbeeld havermout, geroosterd brood, gebakken eieren of doe net als in China en ontbijt met soep. Deze soep kun je maken van bottenbouillon met veel groenten.

Eet jezelf warm!
Zoals in het punt hiervoor beschreven is het goed om de dag met een warm ontbijt te beginnen, hiermee haal je al veel koude uit je lijf. Daarnaast is het verstandig om de overige maaltijden ook te kiezen voor warm voedsel. Een salade kan wel een keer bij mooi weer bijvoorbeeld, maar neem het dan als bijgerecht en niet als hoofdmaaltijd, of combineer het met gegrilde groenten die nog lauwwarm zijn. Je kunt kiezen voor soep, gegrilde en gekookte groenten. Vermijd rauwkost, koude smoothies enz. Je kunt wat pittiger gaan eten, maar pas op! Want regelmatig pittig eten werkt juist weer averechts. Gember, rode peper enz. kun je beter beperkt gebruiken. 

Houd je voeten buik en onderrug goed warm!
Zeker in de herfst- en wintermaanden is het nodig om je warm te kleden. Draag dikke sokken en zorg ervoor dat je het niet koud krijgt op je buik en onderrug. Vermijd het lopen op blote voeten. Neem in de avond ca. 15 minuten een voetenbad met wat magnesiumvlokken en pak daarna je voeten weer lekker warm in met dikke sokken.

Met bovenstaande adviezen kun je zelf veel doen om de warmte in jouw baarmoeder terug te brengen. Vraag je partner dit ook te doen, want voor een man geldt eigenlijk hetzelfde, goed alles warm houden, zodat jullie de kans op een natuurlijke zwangerschap kunnen vergroten.

Naast deze zelfhulp tips kun je ook nog kiezen voor aanvullende behandelingen, zoals voetreflexologie of acupunctuur. In mijn praktijk werk ik met fertiliteitsreflexologie een methode uit de voetreflexologie. Tijdens deze behandelingen maak ik gebruik van Moxa en acupressuur om de warmte terug te brengen in het lichaam. 

Wil je meer weten over fertiliteitsreflexologie? Kijk dan hier voor meer info, je kunt via deze link ook een gratis korte telefonische kennismaking aanvragen. Tijdens dit gesprek beantwoord ik graag jouw vragen en kan ik je uitleggen wat ik voor jou zou kunnen betekenen in jouw proces.

Liefs, Niki

Over mij

Vragen die ik krijg en situaties die ik meemaak in mijn praktijk zijn mijn grootste inspiratiebron om blogs te schrijven. Met deze blogs help ik je graag op weg om zelf je klachten te kunnen verminderen.

Voor meer inspiratie, tips, weetjes en lekkere recepten kun je mij ook volgen op:

Facebook Instagram Pinterest

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin