Een koude baarmoeder zorgt niet alleen voor een verminderde kans op een gezonde zwangerschap, het kan ook veel maandelijkse ongemakken geven. Een van de oorzaken van bijvoorbeeld heftige menstruaties met veel krampen kan een koude baarmoeder zijn. Eerder schreef ik al dit blog waarin ik meer uitleg geef over de koude baarmoeder.
Naast de tips die ik in het eerdere blog heb gegeven is goede voeding enorm belangrijk en kun je hier zelfs het verschil mee maken. Vooral een warm ontbijt is onmisbaar in de behandeling van een koude baarmoeder. In dit blog zal ik je een beetje op weg helpen met een paar ontbijtrecepten die jouw baarmoeder zullen stimuleren.
Start de dag warm!
Voordat je gaat eten, koffie of thee gaat drinken, begin de dag met een flink glas warm water. Hiermee vul je al meteen wat vocht aan en je lichaam schrikt niet zo van de koude als het water lekker warm is. Ons lichaam is namelijk 37 graden, je kunt je voorstellen dat het zich te pletter schrikt wanneer je dit gaat vullen met koud water of koude voeding. Bij de start van de behandeling gebruiken veel van mijn cliënten nog kwark bij het ontbijt. Buiten dat zuivel slijmvormend is, is het ook gewoon ijskoud. Dat is niet in het belang van een koude baarmoeder. Wat hoort daar dan wel bij? Dat zal ik je met de volgende recepten uitleggen.
Havermout ontbijtbowl
Ingrediënten:
- 200 ml ongezoete liefst bio amandelmelk
- 50 gr bio havermout (glutenvrij als je last van je darmen hebt)
- 1 el rauwe honing (let op gebruik honing die niet buiten de EU wordt gemaakt.
- 2 el gemengde zaden en pitten. Ik gebruikte hiervoor pompoen-, zonnebloempitten, lijnzaad en sesam.
Bereiding:
Verhit de amandelmelk in een pan en roer hier de havermout doorheen en laat dit 5 minuten zachtjes doorkoken. Meng er de honing doorheen en laat nog even staan. Naar smaak kan kaneel worden gebruikt, maar dit werkt erg uitdrogend wat niet bevordelijk is voor je baarmoeder. Doe de pap in een schaaltje en werk af met fruit naar keuze, warme appel of peer is ook erg lekker! De pitten erover en klaar is je powerontbijt.
Let op! Beperk het eten van havermout tot 3x per week en gebruik bio havermout ivm bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt bij het telen van havermout.
Toast met scrambled eggs
Ingrediënten:
- 2 eieren
- 1 el. extra vierge olijfolie (liefst bio)
- 1/2 avocado
- 1 desem boterham (Yam desem als je glutenvrij eet.)
- handje snoeptomaatjes of andere groenten naar keuze
- 1 tl. salade du pēcheur.
Bereiding:
Rooster de boterham en verhit op een laag vuur de olijfolie in een koekenpan. Verwarm hierin een paar minuten de tomaatjes. Halveer een avocado, verwijder de pit en de schil en snijd in plakken. Leg de tomaatjes op een bord en breek nu de eieren in de pan. Blijf roeren totdat de eieren volledig gestold zijn. Beleg de boterham met het ei en de avocado. Werk af met een theelepel salade du pēcheur. Dit is een combinatie van gedroogde zeewier, nori enz. Het smaakt overigens niet naar vis, maar bevat wel veel jodium. Jodium is een heel belangrijk mineraal voor een goede vruchtbaarheid en kan op deze manier heel eenvoudig toegevoegd worden. Ook te gebruiken door soepen, stamppot e.d. Je kunt de salade du pēcheur hier bestellen.
Variatietip: je kunt de tomaat ook vervangen voor blokjes pompoen, stukjes wortel, blokjes paprika of courgette.
Boekweit pannenkoek
Ingrediënten voor ca. 5 dunne flensjes :
- 2 eieren
- 250 ml. amandelmelk
- 50 gram boekweitmeel
- snufje zout
- roomboter of kokosolie om in te bakken
Bereiding:
Meng het boekweitmeel met het ei en het zout. Voeg de amandelmelk in kleine beetjes toe en blijf roeren tot er een glad beslag ontstaat. Smelt een klontje roomboter of kokosolie in een koekenpan en bak een dunne pannenkoek van het beslag.
Toppings:
- Gebakken appel en peer in blokjes met een beetje kaneel en 2 el. kokosyoghurt.
- Roerei met rucola en lijnzaad.
- Hollandse geitenkaas met bacon (ook lekker om mee te bakken) en tuinkers.
- Plakjes kipfilet met plakjes avocado.
- 100% pindakaas met komkommer en kiemgroenten.
Tip! Deze boekweit pannenkoek is ook erg lekker tijdens de lunch als wrap gevuld met bijvoorbeeld gerookte zalm en verschillende gegrilde groenten.
Ik heb ‘s ochtends altijd tijd te weinig, wat kan ik doen?
Tja, een halfuur eerder opstaan, maar dat is ook dooddoener natuurlijk. Ik ga niet tornen aan jouw nachtrust, want die is zeker zo belangrijk als dat warme ontbijtje voor je vruchtbaarheid!
Houd het simpel en preppen biedt uitkomst!
Je kunt bijvoorbeeld voordat je gaat slapen de amandelmelk met havermout, honing en de zaden mengen in een schaaltje. Bewaar dit afgedekt in de koelkast en ‘s ochtends hoef je dit alleen even op te warmen. De banaan kun je ook los eten bij de havermout, ben je nog sneller klaar.
Op je vrije dag kun je ook eens een bananenbrood bakken. In plakken snijden en invriezen. De avond van te voren ontdooien, ‘s ochtends even roosteren, besmeren met roomboter. Handje noten en stukje fruit erbij en klaar ben je. Niet mijn beste advies ooit, maar je kunt dit onderweg naar je werk ook eten in de auto of in het OV. Waarom dit advies? Beter dat je onderweg rustig kunt eten, dan dat je vol stress alles naar binnen propt om op tijd de deur uit te kunnen komen.
Zo kun je ook op je vrije dag een stapel boekweit pannenkoeken bakken en vries deze afzonderlijk in. Haal ‘s avonds uit de vriezer en ontdooi de pannenkoek in de koelkast. ‘s Ochtends even snel om en om opwarmen in een koekenpan, beleggen met bijvoorbeeld geitenkaas, avocado en wat rucola. Stukje fruit en een beker groene thee erbij en je bent klaar voor de dag.
Een warm, liefst hartig en eiwitrijk ontbijt geeft de beste start, kun je niet zonder je zoete ontbijtje probeer dan de zoete smaken zoveel mogelijk uit zoete groenten of fruit te halen. Je kunt bijvoorbeeld pompoen verwerken in een crumble, super lekker. Zoet broodbeleg zoals chocopasta, jam, hagelslag, appelstroop e.d. zijn niet bevordelijk. Als het je lukt zou het mooi zijn als je dit kunt laten staan. Gun jezelf echter wel 1 dag in de week dat je je favoriete ontbijtje neemt, dat houdt het leuk!!
Heb ik je geïnspireerd en zou je nog veel meer willen leren over de juiste voeding voor je vruchtbaarheid? Dan help ik je graag. Op deze pagina kun je er meer over lezen.
Ik wens je veel warmte en vruchtbaarheid.
Eetsmakelijk!
Liefs, Niki
0 Reacties