Home » Blog » Zwanger & Bevallen » Wat te doen bij zwangerschapsmisselijkheid?

Wat te doen bij zwangerschapsmisselijkheid?

door | 16 nov, 2023 | Zwanger & Bevallen

Een van de meest voorkomende klachten tijden de eerste maanden van de zwangerschap is misselijkheid, het kan dan behoorlijk je leven beheersen. Vanaf ca. 14 weken wordt de misselijkheid bij de meeste zwangeren minder, maar het kan ook voorkomen dat je voor een langere tijd of zelfs gedurende de gehele zwangerschap misselijk blijft. Gelukkig kun je zelf wel het een ander doen om deze klacht te verminderen. 

Het is nog steeds niet helemaal duidelijk waardoor deze misselijkheid ontstaat. Natuurlijk verandert tijdens het eerste trimester van je zwangerschap jouw hormoonbalans volledig en is dat zwaar voor je lichaam. Dit zou een oorzaak kunnen zijn van die misselijkheid, maar dat geldt niet voor iedereen, want er zijn genoeg vrouwen die hier helemaal geen last van hebben. Erfelijkheid, stress of een vitamine en mineralen tekort spelen ook een belangrijke rol, maar wat te denken van je voeding? Misselijkheid en voeding gaan namelijk hand in hand! Niet zo gek dus dat de eerste stap in het verminderen van misselijkheid begint bij de juiste voeding. Wat tips voor jou:

Vermijd het gebruik van gluten!
Er lijkt een verband te zijn tussen het eten van gluten en zwangerschapsmisselijkheid. Vervang gewoon brood door een gezond glutenvrij alternatief, klinkt overigens makkelijker dan het is in de praktijk. Er is maar één echt gezond glutenvrij brood en dat is Yam desembrood, andere soorten zitten vaak bomvol suiker en smaken daarnaast ook erg vies. Yam desem koop je bij de Jumbo, Plus, Coop of online. Snijd het na aankoop in plakken en vries het in, even roosteren voor gebruik dan smaakt het het lekkerst. Je kunt natuurlijk ook zelf je brood bakken.

Zuivel is een no go bij misselijkheid!
Melk is goed voor elk, dat wordt gezegd, maar melk is vooral goed voor een kalfje en volgens mij ben jij dat niet, dus jij kunt het missen als kiespijn. Melkproducten zoals kwark, karnemelk e.d. zijn slijmvormend en dat is bij misselijkheid echt niet bevorderend. Af en toe wat kaas kan best en je kunt ook kiezen voor zuivel van de geit. De calcium die belangrijk is uit zuivel kun je uitstekend uit natuurlijke producten of vis halen. Sardines bevatten veel calcium en ook amandelen, sesamzaad en groene groenten zijn goede bronnen van calcium. 

Vermijd pittig eten.
Te gekruid eten kan je maag flink prikkelen en daarmee dus zorgen dat je misselijk wordt, zelfs als je altijd pittig eet kan het lichaam er nu averechts op reageren. Eet het liefst zo neutraal mogelijk, met gekookte/ gegrilde groenten, kip, gevogelte of vis enz.

Pas op met sla!
Sla en misselijkheid zijn geen fijne combi, want sla kan wat lastiger verteren. Dat is iets wat normaal gesproken goed is, omdat het zorgt voor verzadiging, maar tijdens je zwangerschap kan dat juist de boel flink verstoren.

Blijf eten en eet wat vaker op een dag.
Als een vrouw niet zwanger is adviseer ik om maar 3 keer per dag te eten, omdat je zo de bloedsuikerspiegel stabiel kunt houden. Als je zwangerschapsmisselijkheid hebt kan het juist helpen om verdeeld over de dag wat vaker te eten. Een lege maag kan je namelijk sneller misselijk maken. Je kunt meerdere keren per dag wat milde voeding nemen. Een

Drink kruidenthee.
Muntthee is verfrissend en werkt opwekkend. Gember bevat veel vitamines, mineralen en stimuleert de opname van voedingsstoffen. Ook verwarmt gember, dus beperk het gebruik hiervan enigszins. Kamillethee werkt rustgevend en venkelthee is rustgevend voor de maag. 

Vitamine B6 en misselijkheid.
Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een tekort aan vitamine B6 in hun bloed eerder zwangerschapsmisselijkheid krijgen. Nu is het alleen niet verstandig om zomaar een vitamine B6 supplement te gaan nemen, want deze vitamine heeft de neiging om zich te stapelen in je bloed en dat kan vervelende klachten geven. Hoe kun je dat oplossen? Kies voor een goede multivitamine speciaal voor de zwangere vrouw. Kijk bij de ingrediënten of er Pyridoxaal-5-fosfaat (P5P) in zit, dit is de actieve vorm van B6 en deze stapelt niet. Haal supplementen liever niet bij de drogist. Bestel online bij bijvoorbeeld Vitals of Bonusan, de kwaliteit van deze producten is namelijk vele malen hoger dan de merken die je vindt bij de drogist.

Zorg voor frisse lucht en beweeg in de buitenlucht na het eten.
Frisse zuurstof is altijd helend bij misselijkheid, voel je een vlaag van misselijkheid opkomen? Ren dan snel naar buiten. Na het eten een klein stukje wandelen doet ook wonderen. Je eten kan beter verteren door de zwaartekracht als je rechtop loopt en je longen vullen zich met zuurstof, daar knap je echt van op. 

Last but not least….hou het nog even vol, de misselijkheid wordt op een gegeven moment echt minder. Merk je dat je niks meer binnenhoudt en zelfs moet spugen van een glas water trek dan altijd aan de bel bij je verloskundige. 

Heb je genoeg van de misselijkheid dan kunnen speciale voetreflexologie behandelingen verlichting geven, wil je weten hoe het werkt? Je leest hier alles over zwangerschapsreflexologie.

Veel sterkte! Liefs Niki 

 

 

 

 

 

#zwangerschapsreflexologie #natuurlijkdebevallingopwekken #fertiliteit #zwangerschap #bevallen #moederworden #kinderwens #voetreflextherapie #zwangerschaptiel #zwangerworden #voetreflexologie #zwanger #bijnamama #derdetrimester 

Over mij

Vragen die ik krijg en situaties die ik meemaak in mijn praktijk zijn mijn grootste inspiratiebron om blogs te schrijven. Met deze blogs help ik je graag op weg om zelf je klachten te kunnen verminderen.

Voor meer inspiratie, tips, weetjes en lekkere recepten kun je mij ook volgen op:

Facebook Instagram Pinterest

Gerelateerde artikelen

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin