Wat is insuline?

Insuline is een hormoon wat wordt aangemaakt in de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier, ook wel pancreas genoemd. Het is verantwoordelijk voor het stabiel houden van je bloedsuikerspiegel.

Hoe werkt het?

Wanneer jij iets eet komt er vanuit de voeding glucose in je bloed. Glucose is de brandstof voor onze hersenen en spieren. Ook wordt er glucose in de vorm van glycogeen als reserve voorraad opgeslagen in de lever. Die glycogeen komt vrij op het moment dat er even geen eten voor handen is en jij een hongergevoel ervaart. Het vrijmaken van glycogeen wordt overigens niet gedaan door insuline, maar door een ander hormoon, namelijk glucagon. Glucose laat je bloedsuikerspiegel stijgen op het moment dat je wat eet. Wanneer de bloedsuikerspiegel stijgt krijgt de alvleesklier de opdracht om insuline aan te maken. Die insuline wordt via het bloed vervoerd naar de plek waar het zijn werk moet doen. Het transport vindt plaats via een receptor waar de insuline zich aan hecht, want rechtstreeks in het bloed zou insuline oplossen. De receptor geeft dus tevens bescherming.

Wat doet het?

  • Houdt de bloedsuikerspiegel stabiel
  • Het stimuleert de opname van suikers in de lichaamscellen vanuit het bloed. Hierdoor loopt de bloedsuiker niet te ver op en kan de cel de suikers opslaan of verbranden en komt energie vrij.
  • Bevordert de opname van eiwitten in de cel, en bevordert de spiergroei

Wanneer er structureel te veel insuline in het bloed zit kan de insulinereceptor ongevoelig worden, zo kan insulineresistentie ontstaan. Dit is een vorm van pre diabetes. Wanneer de insulinelevels te hoog blijven er is al sprake van insulineresistentie dan kan diabetes type 2 ontstaan.

Als er te weinig glucose in het bloed zit, waardoor een te lage bloedsuikerspiegel ontstaat spreken we over hypoglykemie, dit komt vaak voor bij mensen met diabetes, maar kan ook voorkomen bij gezonde mensen.

 

 

 

 

 

.