Wat is cortisol?

Cortisol is het hormoon dat ook wel bekend staat als het stresshormoon. Wanneer je in een stressvolle situatie beland wordt er vanuit je hersenen een signaal afgegeven aan de bijnieren. Dit kleine orgaan ligt als een soort kapje over je nieren en daar worden de hormonen cortisol en adrenaline aangemaakt. Wanneer je een acute stressreactie meemaakt zoals bijvoorbeeld een onverwachte overval, een ongeluk, of een gevaarlijk dier waar je ineens oog in oog mee staat wordt er in eerste instantie adrenaline aangemaakt. Dit hormoon verhoogt je bloeddruk en bloedsuiker en helpt je om scherp en alert te blijven.

Hoe werkt het?

Wanneer de stressvolle situatie langer aanhoudt gaat cortisol in actie komen en neemt het over van adrenaline. Cortisol verhoogt ook je bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Daarnaast remt het ontstekingen, omdat in geval van stress je scherp moet blijven en het niet handig is als jij dan bijvoorbeeld buikpijn hebt enz. Het wordt alleen wel een groot probleem wanneer de stress langdurig blijft aanhouden. De vraag om cortisol aan te maken wordt dan te groot en de bijnieren krijgen het op dat moment wel erg moeilijk. Wanneer de vraag dus hoger wordt dan het aanbod staan de bijnieren voor een uitdaging.

Cortisol is van levensbelang, je kunt echt niet zonder. Wanneer er structureel te veel cortisol moet worden aangemaakt zal het lichaam ingrijpen en zo kan een bijnieruitputting ontstaan. Er wordt dan alleen nog een minimale hoeveelheid aangemaakt. Een bijnieruitputting zal uiteindelijk veel ellende brengen. Door de ontstekingsremmende werking van cortisol is in de periode voorafgaand aan de bijnieruitputting zo veel aangemaakt dat alle ontstekingen geremd waren. Wanneer er sprake is van een bijnieruitputting is er nog maar weinig cortisol en zullen ontstekingen opvlammen. Bij een burn-out is er ook vaak sprake van een bijnieruitputting.

Een andere belangrijke functie van cortisol is het regelen van je dag en nachtritme.